Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

H Eυρώπη ανήκει στους Ελληνες

Γράφει o Νίκος Παπαδογιάννης:
Τον τίτλο του MVP της συναρπαστικής 6ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας κέρδισε ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο, ενώ τους προβολείς μονοπώλησε με το ρεκόρ του ο Χουάνκι Ναβάρο,
πρώτος σκόρερ πλέον στα 10-11 χρόνια της διοργάνωσης. Λυπάμαι αν χαλάω τη ζαχαρένια των Ισπανών, αλλά το διήμερο ανήκε στους Ελληνες. Στον Βασίλη Σπανούλη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Σε τρεις Ελληνες που παρακολούθησαν το Ευρωμπάσκετ από την τηλεόραση...
Πώς να το χωνέψει κανείς αυτό; Εχουμε τρεις, τουλάχιστον, από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης, αλλά αφήσαμε την Εθνική ομάδα να ταξιδέψει στη Λιθουανία αποψιλωμένη, χειροκροτώντας σε αρκετές περιπτώσεις το «όχι» εκείνων που προτίμησαν τις αμμουδιές από το εθνόσημο. Ο Σπανούλης θα πρέπει βεβαίως να εξαιρεθεί από τον παραπάνω αφορισμό, αφού δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει, ανέβηκε στο Καρπενήσι, ξεκίνησε προετοιμασία με τους υπόλοιπους, αλλά αποδείχθηκε ανήμπορος λόγω τραυματισμού και μπήκε άρον άρον στο χειρουργείο.
Ο Διαμαντίδης, όμως, δήλωσε απλώς κουρασμένος. Ο Σχορτσανίτης επικαλέστηκε έλλειμμα αυτοσυγκέντρωσης, αφού είχε το μυαλό του στην έγκυο μνηστή, σημερινή σύζυγό του. Πριν από αυτούς, ο Θοδωρής Παπαλουκάς άνοιξε την πόρτα της εξόδου και αρνήθηκε να τη διασχίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν αυτό του ζητήθηκε από τον νέο προπονητή. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αρνήθηκε την πρόσκληση για οικογενειακούς λόγους, οι οποίοι ωστόσο δεν τον εμπόδισαν να μετακομίσει στη μακρινή Ρωσία.
Σε ανύποπτο χρόνο, είπαν το δικό τους «όχι» λόγω συσσωρευμένης κόπωσης ο Δήμος Ντικούδης και ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ο Γιάννης Μπουρούσης έγινε ο πρώτος που συνδύασε τη συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα με τις κοκκινοπράσινες εχθροπραξίες, πριν ανακαλέσει την απόφαση για αποχώρηση.
Με
αυτήν την καταιγίδα διαρροών και συχνά αδικαιολόγητων αρνήσεων, η Εθνική δεν έχασε
μόνο ένα σημαντικό μέρος από τη δυναμικότητά της, αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία που αποτελούσε σήμα κατατεθέν της. Οι απλοί φίλαθλοι που είχαν πιστέψει ότι ήταν ένα μόρφωμα απαλλαγμένο από τις νεοελληνικές εμμονοληψίες υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν. Ανακάλυψαν, αίφνης, ότι και αυτή η ομάδα, η χιλιοτραγουδισμένη, αποτελείται από νεοέλληνες. Κάποιοι από αυτούς σκέφτονται τη βολή τους ή το πορτοφόλι τους, άλλοι σκέφτονται ωφελιμιστικά, ορισμένοι απλώς βαριούνται.
Οσοι ταξίδεψαν στη Λιθουανία τον περασμένο Σεπτέμβριο φρόντισαν να υπενθυμίσουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που μας έκαναν να σκαρφιστούμε το προσωνύμιο «επίσημη αγαπημένη», αλλά οι για πολλούς ασυγχώρητες απουσίες αποτελούσαν μόνιμο αγκάθι στο πλευρό της.
Την επόμενη ημέρα του Ευρωμπάσκετ η κοινή γνώμη χωρίστηκε στα δύο. Πολλοί βάλθηκαν να ονειρεύονται μία πλήρη Εθνική ομάδα ικανή να διεκδικήσει Ολυμπιακή διάκριση στο Λονδίνο, άλλοι όμως υιοθέτησαν σκληρή γραμμή ενάντια στους απόντες. «Να παίξουν στο προολυμπιακό μόνο αυτοί που αγωνίστηκαν στη Λιθουανία», ήταν η εναλλακτική πρόταση.
Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο συγκεκριμένο δίλημμα. Περισσότερο βλάπτουν την Εθνική όσοι παίζουν σε αυτή με το ζόρι παρά την ωφελούν. Στον βαθμό που με αφορά, θα ήθελα να τους δω όλους πρόθυμους στην αφετηρία: τον Μίμη, τον «Σόφο», τον «Τεό», τον «Τσάρτσα», όλους.
Αλλωστε, η ομάδα θα χρειαστεί τους σχετικά ξεκούραστους, ώστε να καλύψει τη φυσιολογική κόπωση εκείνων που θα παίζουν έως τον Ιούνιο στις Λίγκες της Ιταλίας και της Ισπανίας (Ζήση, Φώτση, Μπουρούση, Βασιλειάδη κ.ο.κ.). Τα πρωταθλήματα της Ελλάδας και του Ισραήλ θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, πολλές εβδομάδες πριν από το τζάμπολ του
προολυμπιακού τουρνουά. Οσοι πέρασαν το καλοκαίρι του 2011 μακριά από το παρκέ έχουν σειρά για να «θυσιαστούν».
Αλλά μόνο αν το θέλουν. Ειδάλλως, το μοναστήρι να 'ναι καλά. Η Εθνική θα εμφανιστεί ελκυστική και ακμαία ακόμα και αν ξεκινήσει το προολυμπιακό με βασικούς τον Καλάθη, τον Κατσίβελη, τον Παπανικολάου, τον Κουφό και τον Βουγιούκα.
H Eυρώπη ανήκει στους Ελληνες - SPORTDAY - OI KOΡΥΦΑΙΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου